Hem > Bara ett inlägg :-) > Rapport från Lissabon

Rapport från Lissabon

”Möte kring begreppet inlärd hjälplöshet. Intensiva diskussioner i lokaler som tidigare var psykiatrisk klinik, numera hem för tonarstjejer med småbarn. ”
Hälsningar Therese och Maria

Det kom ett litet livstecken på bloggen från våra två projektledare i Lissabon. Therese Kylbring och Maria Larsson arbetar i ett EU-projekt.  De  representerar AcadeMedia Jobb och Sverige i ett transnationellt projekt som syftar till att utreda och motverka inlärd hjälplöshet, dvs en brist i tro på sina egna förmågor. Projektet är en del av Grundtvig, den del av EU-kommissionens program för livslångt lärande som riktas mot vuxenutbildning.

– Det är spännande att jobba med misslyckande som arbetsmaterial – att bryta ner det och granska mönster och upprepningar, säger Therese Kylbring, projektledare på AcadeMedia Jobb i Göteborg.

Människor är olika. Någon som misslyckas med att lösa en uppgift kommer över det på några minuter eller timmar. För andra är det inte lika lätt. Känslan av misslyckande kan stanna kvar hos dem i veckor, månader eller år.

Våra medier är fullspäckade med information och tips om hur man lyckas, men inte hur man ska hantera sina misslyckanden. Misslyckandet har blivit något av en modern tabu. Och många känner att de redan har förlorat kampen. De har mer eller mindre lärt sig att bli hjälplösa, passiva och slutat ta ansvar för sitt eget liv. Misslyckanden har lett till något som kallas ”inlärd hjälplöshet”, vilket stör personens förmåga till problemlösning, nyinlärning och motivation. 

– Inlärd hjälplöshet leder till en ny form av utslagning och ojämlikhet som i sin komplexitet blir svår att lösa, säger Therese Kylbring.

Syftet med projektet är långsiktigt. Om två år ska effekterna av arbetet utvärderas. Denna vecka inleds projektet genom att deltagarna:

1. Undersöker effekterna av inlärd hjälplöshet och vilka verktyg och metoder som kan utvecklas/användas för att bryta onda cirklar och stödja individen i sitt livslånga lärande.
 2. Undersöker metoder för att skapa verktyg som hjälper människor att erkänna att det finns en ”ära i att misslyckas”. Det gäller att skapa en förståelse för att man kan göra fel, att det är bättre att göra fel än att inte göra någonting alls och att man kan lära sig mycket av sina misslyckanden.

– Det är riktigt intressant. Vi tar med oss våra erfarenheter från att hjälpa människor med arbetslivsinriktad rehabilitering. Flera olika nationer bidrar. Britterna kommer att lära oss mer om sitt arbete inom kriminalvården, portugiserna berättar om sitt arbete med bostadslösa unga mödrar, för att ge några exempel, säger Therese Kylbring.

Annonser
  1. Jennie
    februari 22, 2010 kl. 10:38 f m

    Detta ar ju super intressant, kan inte ni maila mig och berätta lite mer om hur ni arbetar och vad ni gör! Lycka till! MVH Jennie jennie_andreasson_73@hotmail.com

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: