Hem > Bara ett inlägg :-) > Hur tar du feedback?

Hur tar du feedback?

Oavsett vad man får feedback på, så kan det vara svårt att ta till sig det och se det som en chans till en förbättring och utveckling. Istället är det mycket enklare och kanske också vanligare att vi tar det som sägs som kritik och att vi även tar det som sägs personligt. Detta är särskilt lätt att göra om man inte är van att få feedback!

Vi har sett hos några av våra ungdomar (ugor) att de lätt ger upp när de får feedback då de tar det som kritik. Jag och min kollega upptäckte för någon dag sen ett mönster som uppkommit på några av våra praktikplatser som jag känner att vi måste ta upp och behandla och göra oss medvetna om. Det framkom att några deltagare som idag är på praktik- (vilket syftar som en upplärningsperiod för en senare anställning) hade grävt ner sig totalt efter att de fått feedback från sina arbetsgivare. Deltagare har fått feedback på det som arbetsgivaren upplevde att de behövde jobba på och på det som fungerat bra, för att deltagaren skulle få en chans att förbättra sig inför en eventuell anställning. Det kom bland annat fram att de hade ”slappat” en del under praktiken, genom att de tagit för mycket raster, och ingen hade ”varit på tårna” och visat framfötterna.

Det som deltagarna hade uppfattat var att de hade gjort ett dåligt jobb, att de inte längre var möjligt för dem att få en anställning och att de var redo att ge upp. Istället för att kämpa vidare och se detta som en chans till förbättring, så valde deltagarna att istället se det som om de hade sumpat möjligheten till jobb. De tog det som sades som kritik och personangrepp samt förminskade och tappade bort de BRA sakerna som arbetsgivaren OCKSÅ sa till dem.

Det ÄR inte lätt att ta kritik och vi alla måste träna på att ta feedback och se det som en möjlighet till förbättring på en PRESTATION och inte ta det som sägs som kritik för HUR VI ÄR som personer. Det är en stor skillnad! Om man väljer att alltid ta all feedback som kritik gör man det också ganska lätt för sig själv, genom att man tar bort sitt eget ansvar och väljer att ge upp. Många gör just det här, man litar inte på att man kan göra en skillnad och att man kommer förbättra sig, så att arbetsgivaren blir nöjd. Man ger sig därmed ingen chans att tro på sig själv och sin kapacitet, vilket är väldigt olyckligt och man förlorar på det i längden.

Jag hoppas att alla kan lära sig av detta och ta sig en funderare på hur vi själva reagerar och om det är något som VI kanske kan försöka förändra i VÅRT beteende, för att underlätta för oss själva och inte vara så kritiska när det gäller vår prestation och förmåga till förbättring och utveckling!

Isabel Nylin
Eductus- Liljeholmen

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: