Hem > Jobbcoach Östersund > Cocktail

Cocktail

Idag hade vi en mycket spännande diskussion efter att ha läst del 3- grundförutsättning för att kunna coacha i boken.
”Coacha inte när det inte finns förutsättningar för coaching!” så står det i boken Arbetsmarknadscoaching.

Vi kom in på diskussionen om att själva ordet coaching är ett ord som blivit ganska ”utnyttjat” och om man frågar 20 olika personer var coaching är så får du förmodligen 20 olika svar.
Coaching har diskuteras mycket i media och i olika synvinklar och ibland verkar det bara som att ingen riktigt vet vad det faktiskt är och jag tycker själv att det ibland kan vara svårt att förklara eller sätta ord på det.

Men coaching handlar om att klarlägga sina mål, se vad man har för hinder (alltså se vad som står i vägen) och att ge ärlig feedback.
Jag tror att det även är den där sortens ord vi ska lägga vår kraft istället för att använda ordet coaching hela tiden även om det är samma sak. Coaching är en metod där du snabbt kan få resultat då en riktigt bra coach kan ringa in problemet på endast 6 frågor. Det är när deltagaren själv kommer på vad som behövs göras som det blir goda resultat. 

I boken arbetsmarknadscoaching står det även att en coach inte ska ge råd, inte inspirera och inte hjälpa deltagaren. Men ibland kommer deltagare och ber om råd om de fastnat eller ibland behöver de bli inspirerade för öppna sig mera och då måste det även ibland få finnas plats för sådant i vårt arbete.

Men åter igen ”Coacha inte när det inte finns förutsättningar för coaching!”
Jag tror att i vårt arbete så handlar det om att ”blanda den rätta cocktailen” för att få bästa resultatet och genom att använda oss av olika metoder och verktyg så tror jag att vi kan göra ett gott arbete och jag vet att våra deltagare kan nå väldigt goda resultat tack vare sig själva.

Cocktailen

 • De fem förhållningssätten för coaching (Ur Arbetsmarknadscoaching)
  Relatera till människors potential.
  Ha klart för sig var mitt ansvar är och inte är.
  Att klarlägga och konstatera
  Gilla läget
  Inte ha en egen agenda för deltagaren

  Jag tror verkligen att denna metod är jätte bra, men jag känner bara att det inte alltid är så att det passar in och därför handlar det mycket om sunt förnuft och att kunna läsa av deltagaren och situationen och kunna tillämpa rätt verktyg och metod för rätt person vid rätt tillfälle, där av en cocktail.

/Jenny, Östersund

Annonser
 1. Inga kommentarer ännu.
 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: