Hem > Jobbcoach Örebro > Hopp ger resultat och kan skydda mot utbrändhet

Hopp ger resultat och kan skydda mot utbrändhet

I vårt arbete med människor förmedlar vi i många fall ett hopp. Ett ord som vi lätt glömmer bort vikten av. Nämnd forskning nedan är gjord inom idrottsområdet, men den är lika aktuell i vårt arbete med coaching.

Det är viktigt att hålla hoppet vid liv för att lyckas. Det skriver Henrik Gustafsson, forskare i idrott vid Örebro universitet, i Journal of Sport Sciences.

Han har undersökt om det finns ett samband mellan hoppfullhet och utbrändhetssymtom hos idrottare och hans resultat visar att människor som har gott hopp om att lyckas presterar bättre, medan människor som förlorar hoppet riskerar misslyckande, frustration och i förlängningen av det utbrändhet.

Att hålla hoppet uppe kan vara ett sätt att motverka utbrändhet.

Dessutom har idrottare med en hög nivå av hopp lättare för att se lösningar på problem och hitta nya vägar att nå sitt mål medan det lättare låser sig för dem som är mindre hoppfulla.

Resultaten gör det tydligt att det är viktigt att arbeta aktivt för att hålla hoppet uppe. Det finns många sätt som ledare kan vårda hoppet på. Att vara noga med att återkoppla, utvärdera målen, och arbeta med motivation och självförtroende.

Genom att inte sätta för höga mål kan elitidrottaren undvika att förlora hoppet om att nå dem. Det är också viktigt att känna att man har kontroll och själv får bestämma riktning för att undvika att känna sig fångad.

Det finns inga negativa effekter av att ha en stor dos hopp. Hoppfulla idrottare presterar bättre, hoppar sällan av och mår framför allt bättre.

Och det gäller inte bara idrottare. Tidigare forskning har visat samma fenomen hos akademiker, sjuksköterskor och skolelever. I en undersökning av amerikanska collegestudenter såg man att de som var mer hoppfulla vid terminsstart också skrev bättre prov och fick högre betyg.

Läs mer på

http://www.oru.se/Nyheter/Forskningsnyheter/Att-leva-pa-hoppet-ger-resultat-och-kan-skydda-mot-utbrandhet/

/ Mia Wingren, Omvärldsbevakare

Annonser
  1. december 28, 2010 kl. 10:48 e m

    Hopp och en förmåga att sätta upp tydliga målbilder är väldigt viktigt. De människor som ger upp, blir utbrända och orkeslösa är som ni skriver de som förlorat hoppet.
    Det är ett superbra arbete ni gör och härligt att läsa att ni arbetar på det sättet med hoppet.
    Det ger en hopp! 🙂

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: