Hem > Bara ett inlägg :-) > Ett jobb – bästa vägen till snabba cash

Ett jobb – bästa vägen till snabba cash

Ett jobb – bästa vägen till snabba cash

Goitom Kudus blev arbetslös när lågkonjunkturen slog till.  Han valde att flytta från Sundsvall till Stockholm och fick en jobbcoach hos Eductus som ordnade praktik på Svensk Freonåtervinning. Praktiken har nu utvecklats till ett fast jobb.

– Min jobbcoach Eva fixade praktik på Svensk Freonåtervinning åt mig, i två veckor. Jag tänkte, nu gäller det att kämpa. Nu gäller det att visa från hjärtat att jag är bäst för det här jobbet, så jag jobbade stenhårt.

Hans ansträngningar gav önskat resultat och Goitom fick fortsätta med en provanställning i sex månader. Företaget blev så nöjda med honom att de valde att anställa honom. Han fick åka på en betald utbildning till Tyskland, och stortrivs idag med jobbet som reparatör.

Har man jobb finns inga problem

– Allt är toppen nu. Har man jobb i Sverige finns det verkligen inga problem. Jag tjänar egna pengar, jag har ordnat egen lägenhet i Rissne, om jag vill kan jag köpa bil. Jag gillar att tänka hur äldre människor har det, de som har jobbat länge. De har råd att leva ett bra liv, åka på semester, se världen och köpa det de vill. Det är min dröm. Jag är ung, jag är bara 23, jag kommer också att nå dit, och det känns härligt.

Från verkstad i Eritrea via Sundsvall

När Goitom Kudos kom till Sverige från Eritrea för sex år sedan var han 17 år. Han flyttade till Sundsvall där han studerade svenska. Efter ett tag fick han jobb på en däckfirma, där han jobbade med att byta däck på bilar. Det var ett jobb han trivdes med, och han hade erfarenhet med sig eftersom han jobbat på verkstad i Eritrea. Men när lågkonjunkturen slog till fick han inte fortsätta, utan blev arbetslös.

Han bestämde sig för att pröva lyckan i Stockholm, och anmälde sig där till arbetsförmedlingen. Tack vare Jobb- och Utvecklingsgarantin, ett åtgärdsprogram för unga arbetslösa fick han en jobbcoach, hos Eductus. Här lärde han sig skriva CV och personligt brev, tränade på arbetsintervjuer och fick kontakter med företag.

Inte förrän man har jobb är man fri

Goitom förklarar hur hemskt det är att leva på socialbidrag. Man har ingen kontroll över sitt liv, man måste redovisa allt man gör och köper.

– Det är en sådan skillnad när man har jobb. Man blir en fri människa, man får respekt. Det är bästa sättet att få trygghet. Unga som inte har jobb kan lätt hamna i dåligt sällskap. De kan lockas att göra kriminella saker för att få råd att köpa saker. Men ett riktigt jobb – det är bästa sättet att få egna snabba cash!

 

 

 

 

Eductus hjälper privatpersoner, företag och organisationer och är experter på matchning, rekrytering, integration, omställning, arbetslivsinriktad rehabilitering och vuxenutbildning. Vi finns på 43 orter i Sverige. Vi är en del av AcadeMedia, Sveriges största utbildningsföretag. Se www.academedia.se

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: