Hem > Jobbcoach Örebro > Lindesberg med fokus på Internationella Kvinnodagen

Lindesberg med fokus på Internationella Kvinnodagen

Kollegan Tommy i Lindesberg hälsade alla välkomna och sedan tog coachen Jian vid och berättade om hennes resa från att ha flytt Irak på 80-talet på grund av politiskt engagemang, till att idag arbeta som coach på Eductus med Meritportfölj och EtableringsLots. hon berättade om hur hennes familj blev satt i fängelse i två år för att hon och hennes man flydde och att när hon kom till en by så tyckte männen där att nu kom det en kvinna som kunde laga deras mat, men Jian tyckte inte som dem.

Därefter talade en kvinnlig läkare från Afghanistan, som går i Lotsen, om kvinnor och flickors situation där, hur deras hälsa och liv är mycket utsatt på grund av tidiga graviditeter.

En man från Eritrea berättade om olika kvinnor som arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet runt om i världen. Framförallt ville han tala om en eritreansk kvinna som heter Elsa Chrum, boendes i London, som grundat organisationen Human Right Concern – Eritrea.

Nerikes Allehanda, den lokala tidningen i Örebro län, var på plats och intervjuade föreläsarna om hur situationen ser ut i deras hemländer när det gäller jämställdheten.

Det berättades om många unga kvinnor som bränner sig själva eller hoppar från hus efter att ha gifts bort i tidig ålder runt om i världen. Lagen om månggifte och att gifta sig innan 18 års ålder i Irak skiljer sig inte från den svenska, det är lika förbjudet i lagtexten som här. Traditionerna är dock starka.

Läget i Irak och Kurdistan gällande kvinnor i styrande ställning är förhållandevis god, de har ca 25 % kvinnor i parlamentet. Dock är frågan om de alltid lägger fram egna förslag och verkligen är med och bestämmer. Ett flertal ministrar är kvinnor i Irak vilket bör tala för att de har ett visst inflytande.

Två kvinnor som numera arbetar för bostadsbolaget Libo i Lindesberg kom och berättade om hur de tagit sig till Sverige, en från Irak och den andra från Somalia. Deras råd var att kämpa för att läras sig det svenska språket, utbilda sig och sedan hitta ett arbete. Den ene var utbildad städare och den andre hade en sjuksysters utbildning från Tjeckien och hade läst vidare på Uppsala universitet här för att hennes sjuksystersutbildning inte gick att validera då när hon kom hit på 90-talet.

De tyckte att vi skulle fira Internationella Kvinnodagen varje dag för allt lidande som kvinnor utsätts för runt om i världen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Därefter dukades det upp ett smörgåsbord av smaker och färger och framförallt dofter (smakade bra gjorde det definitivt). Vi var ett 50-tal människor från de olika programmen; Ungdomsgarantin, Lotsen och Meritportföljen samt coachande kollegor.

Vi har kommit en lång bit på väg dock hör vi att det finns mycket kvar att arbeta med för att världen skall bli i balans eller den liknelsen som beskrevs i början av denna dag; att mannen och kvinnan är som varsin vinge på en fågel – är de inte jämnstarka så flyger vi dåligt.

Jobbcoach Örebro/ Hans

Annonser
 1. Johanna
  mars 9, 2011 kl. 7:51 f m

  Historia
  Kvinnodagen firades redan i antikens Rom Matronalia. Man firade moderskap och fertilitet. Under festligheterna uppmärksammade männen sina fruar med gåvor och uppfyllde deras önskningar.
  Början till dagens internationella sätt att fira Kvinnodagen kommer från arbetarrörelsen i Nordamerika och Europa. Den första internationella kvinnodagen friades, den 28 februari, 1909 i USA.
  Nutid
  Kvinnodagen 8 mars är idag en officiell helgdag i många länder;
  Albanien, Algeriet, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Bosnien och Hercegovina, Brasilien, Burkina Faso, Kamerun, Kina, Kuba, Italien, Laos, Kazakstan, Kirgizistan, Makedonien, Moldavien, Mongoliet, Montenegro, Polen, Rumänien, Ryssland, Serbien, Tadzjikistan, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam och Zambia. Här uppmärksammar männen inte bara sina fruar, mödrar, döttrar eller kvinnliga familjemedlemmar, utan även kvinnor i sin omgivning. Kvinnorna får blommor, presenter och uppvaktas hela dagen till sin ära.
  Jag minns, när jag bodde i Polen och gick i skolan där. Den dagen firades vi alla flickorna av våra killkolleger i klassen. Med varsin nejlika och en godisbit=)

  //Joanna Kozakiewicz
  Källa; wikipedia
  Fri översättning

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: