Hem > Bara ett inlägg :-) > Midsommar!

Midsommar!

I Sverige är Midsommar, näst efter julen, den mest firande högtiden. Men hur ser det ut i andra delar av världen?

I Rumänien heter firandet Dragaica och äger rum varje år mellan 10 och 24 juni. I festens centrum äger en dans rum, utförd av 5-7 tjejer. En av dessa blir vald till dansens Dragaica och kläs till brud.

I stora delar av Spanien firar man högtiden den 23 juni. Vanligtvis är festligheterna på stränder, där man tänder stora brasor och har fyrverkerier.

Sedan 1996 firas NYC midsummer i New York. Det brukar locka 3000-5000 besökare, vilket gör firandet till det tredje största midsommarfirandet i världen efter de i Leksand och på Skansen. Flera av New Yorks bästa svenska restauranger finns på plats för att servera traditionella svenska midsommardelikatesser.

Midsommar är en högtid fylld med mystik i sommarnatten. Det har sagts att enligt en gammal folktro ska man spara midsommarkransen och lägga den i julbadet, om man vill hålla sig frisk och stark under resten av vintern. Ett gammalt talesätt säger att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång.

Visste du att…traditionen att tända en midsommareld levde kvar långt in på 1900-talet i Sverige? Seden förekommer fortfarande i Finland, Norge och Danmark samt på vissa håll nere på kontinenten.

Ha nu en riktigt härlig Midsommar och kom ihåg att plocka 7 olika blommor att lägga under kudden så du drömmer om din kärlek 😉

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: